Uutiset

huhti 17, 2017
Mammakeidas lopettaa toimintansa, sillä emme saaneet enää hallitusta kokoon. Imetystukikantoliinatapaamiset ja kantovälinelainaamo jatkavat kuitenkin entiseen malliin toimintaansa!
 

Kevät- ja kesäkauden 2015 kantoliinatapaamiset

Ti 16.6.2015 Kantoliinatapaaminen Yrjänänpuiston leikkipaikalla (14:00-17:00)
Kesäinen kantoliinatapaaminen linja-autoasemaa lähellä sijaitsevassa mukavassa, aidatussa puistossa. Bussilla 61 ja 20 pääsee aivan puiston viereen, Brahe reittioppasta hakiessa päätepisteeksi kannattaa laittaa Yrjänänaukio. Puiston lähellä on myös parkkitilaa. Tapaamisessa saa opastusta kantoliinan sitomiseen ja reppujen säätöihin, sekä moneen muuhun kantamiseen liittyvään asiaan. Tarkoituksena on myös ihan vain hengailla ja jutustella kantamisesta. Jos osallistujilla riittää intoa, voimme myös tapaamisen päätteeksi tehdä pienen kantoliinakävelyn puiston lähimaastossa. Tapaamisessa on säävaraus, eli jos sataa kaatamalla, niin tapaamista ei järjestetä.Ti 5.5.2015 Kesällä kantaminen ja tavaroiden kuljettaminen liinaillessa  (17:00-19:00)

Kesä on tulossa ja tuo omat haasteensa ja onneksi myös helpotuksensa liina- ja reppukansan elämään. Tällä teemakerralla mietimme, miten kantaa mukavasti hellekelillä ja miten suojataan liinavauva porottavalta auringolta. Selvitämme, mikä on hengittävin liinamateriaali ja mistä löytyy paras leveälierinen hattu vauvan päähän.

Toisena aiheena onkin kysymys, joka herää useille etenkin kesäaikaan. On monenlaista tapahtumaa ja huvipuistokäyntiä ja muuta väenpaljouden kansoittamaa paikkaa, johon ei haluisi lähteä rattaiden kanssa tai sitten portaita ja hankalaa maastoa, jossa ei rattaiden kanssa pääse mihinkään. Mutta mihin laittaa tavaransa kun lähtee liikkeelle lapsi kannossa? Tapaamisessa pääsee tutustumaan ainakin liinailulaukkuihin ja pyörällisiin ostoskärryihin, eli tuttujen kesken mummokärryihin.

 

La 25.4.2015 Kantoliinalauantai (15:00-18:00), teemana erilaiset kantovälineet


Kantoliinalauantai on kaikkien kantamisesta kiinnostuneiden yhteinen tapahtuma. Tällä kerralla teemana on erityisesti erilaiset kantovälineet, eli tapahtumassa pääsee tutustumaan monenlaiseen erilaiseen tapaan kantaa lastaa lähellä. Mammakeidas pyrkii järjestämään paikalle mahdollisimman laajan kirjon erilaisia välineitä kokeiltavaksi, ainakin erilaisia reppuja ja repputyyppisiä kantovälineitä kuten ring tai, wrap tai ja neliöliina ja tietysti kaikenlaisia kantoliinoja, trikoisia, rengasliinoja ja kudottuja. Kantoliinoja on olemassa montaa eri pituutta, paksuutta, materiaalia ja kuosia. Tapahtumassa pääsee näihin tutustumaan ja ihmettelemään, mitä eroa niillä on ja onko sillä erolla merkitystä omassa käytössä. Toivomme, että myös kävijät toisivat paikalle kantovälineitä omista pinoista kokeiltavaksi, hiplattavaksi ja ihasteltavaksi.

Kantoliinalauantaissa pääse tietysti myös kyselemään neuvoja kantamiseen ja saa tarpeen mukaan opastusta liinojen sitomiseen ja reppujen säätöihin! Ei siis tarvitse jäädä kotiin, vaikkei olisikaan kiinnostunut erilaisista välineistä, vaan kaipaa vain pientä neuvontaa juuri sen itselle valitun kantovälineen kanssa.

 

Ti 24.3.2015  Selässä kantaminen (17:00-19:00)Selässä kantaminen alkaa usein kiinnostaa viimeistään siinä vaiheessa, kun vauvan pää alkaa nousta kantajan pään korkeudelle ja ohi saa kurkkia, että näkee eteensä. Toiset haluaisivat saada vauvan selkään jo aiemmin, sillä monet kotityöt sujuvat helpommin ilman ylimääräistä uloketta edessä ja isosisaruksenkin hoito on silloin helpompaa. Tällä teemakerralla käsittelemme selässä kantamista ja kävijöiden tarpeiden ja toiveiden mukaan käydään läpi seuraavia asioita:

- Pienen vauvan laittaminen selkään ns. kermakakkumetodilla
- Erilaiset tyylit laittaa lapsi selkään (esim. supermies ja liu'utus)
- Repulla, neliöliinalla ja ring tailla selkään laittaminen
- Perusreppu, helpoin aloittelijan selkäsidonta
- Muut selkäsidonnat kävijöiden toiveiden mukaan (jos sinulla on joku tietty selkäsidonta, johon toivoisit saavasi opastusta, olisi mukavaa jos laittaisit etukäteen sähköpostia osoitteeseen turunkantovalinelainaamo[at]gmail.com tai viestiä Facebookissa, niin yritämme varautua siihen, että paikalla on opastustaitoinen henkilö - kaikki tukihenkilöt tai kantajat kun eivät osaa kaikkia sidontoja)

Mukana tapaamisessa on myös sidontaopastusnukke, jonka avulla selkään laittamista pääsee kokeilemaan rauhassa ja turvallisesti. Jos olet harjoittelemassa selässäkantamista aivan ensimmäistä kertaa etenkin pienen vauvan kanssa ja koet itsesi vähän epävarmasti, suosittelen, että täällä teemakerralla tulet vain tutustumaan selässäkantamiseen ja mahdollisesti harjoittelemaan nukella ja varaat kantoliinatukihenkilöltä (turunkantovalinelainaamo[at]gmail.com vastaa myös tukihenkilöpyyntöihin) myöhemmin ajan yksityisopastukselle. Paikalle kannattaa toki tulla, vaikkei selässä kantaminen olisikaan ajankohtaista, sillä teeman käsittelyn jälkeen jää vielä aikaa muulle kantamisaiheiselle keskustelulle.

 

Ti 24.2.2015  Vastasyntyneen ja pikkuvauvan kantaminen (17:00-19:00)Kuvassa: Maiju Svenström-Vimm Valokuva: Ivary Vimm

HUOM! Mainoksesta poiketen tapahtuma pidetään Mammakeitaan vanhassa tilassa osoitteessa Voimakatu 16 A 2.

Vauvaa voi kantaa liinassa jo vaikka heti syntymän jälkeen. Terveen, täysiaikaisena syntyneen vauvan suhteen mitään ikärajaa kantamisen aloittamiselle ei ole. Kantoliinan voi siis ottaa mukaan vaikka jo sairaalaan vauvan hoitoa helpottamaan ja tukemaan vuorovaikutusta! Monia kuitenkin mietityttää pikkuvauvan oikea asento kantovälineessä ja reppujen monenlaiset vauvatuet. Pienen vauvan kieputtaminen moneen metriin kangasta voi tuntua mahdottomalta suoritukselta. Tällä teemakerralla aiheena onkin:

- Pikkuvauvan hyvä, ergonominen asento kannettaessa
- Trikooliinan käyttö
- Pikkuvauvalle sopiva sidonta pitkällä kudotulla liinalla (kietaisuristi)
- Erilaisten reppujen vauvatuet (Tula, Manduca, Wompat)

Teemakertaa on erityisen sopiva odottajille, sillä paikalla on myös liinaopastusnukke, jonka avulla sidontoja voi harjoitella jo etukäteen. Kerta sopii toki mainiosti myös niille, joilla juuri nyt on pikkuvauva sekä kaikille, joita muuten kiinnostaa pienen vauvan kantaminen. Paikalle kannattaa toki tulla, vaikkei pikkuvauvan kantaminen olisikaan ajankohtaista, sillä teeman käsittelyn jälkeen jää vielä aikaa muulle kantamisaiheiselle keskustelulle.

 

Kantoliinalauantai 24.1.2015 (15:00-18:00)

Edellinen sivu: Perhepyöräilytapahtuma  Seuraava sivu: Perhekeidas 2013